Boekhandel Donner opent begin september een groot deel van de nieuwe winkel

Op woensdag 5 september opent Donner een groot deel van de nieuwe winkel. De dagen daaraan voorafgaand, maandag 3 en dinsdag 4 september, is de winkel voor het publiek gesloten. De inventaris van de BG en -1 wordt dan verhuisd naar de andere zijde van het rijksmonument waarin Donner is gevestigd, het voormalige gebouw van ABN AMRO aan Coolsingel 119 te Rotterdam. Met de ingebruikname van dit gedeelte van het monumentale pand, worden de contouren van de nieuwe winkel zichtbaar. Dit betekent een mijlpaal op weg naar de officiële opening van het nieuwe Donner in het voorjaar van 2019; dan is ook het atrium met theater klaar en zal de extra ingang aan het Binnenwegplein bereikbaar zijn voor het publiek.       

Onder het motto: ‘Tijdens de verkoop gaat de verbouwing gewoon door’, bouwt Donner aan een boekhandel van 4000 m2, uniek in de stad, uniek in ons land. Een winkel met een breed en diep assortiment aan boeken, cadeauartikelen, een antiquariaat, bladmuziek en CD’s, horeca en een theater. Dé ontmoetingsplaats voor lezers in de wijde omgeving.

Wat voorafging

In 2014 wist boekhandel Donner – sinds 1912 gevestigd in de binnenstad van Rotterdam – een doorstart te maken. De winkel werd eerder meegesleurd in het faillissement van de boekhandelsketens Selexyz en Polare, waarvan Donner toen deel uitmaakte. Vijf boekverkopers stonden op om Donner als zelfstandige boekhandel aan de stad terug te geven. Met een publicitair offensief en een grote crowdfundingsactie kon het benodigde geld bijeengebracht worden. 1750 boekenliefhebbers namen hun aandeel en vormden een coöperatie. Tezamen met zeven particuliere investeerders kon de nieuwe BV worden opgericht. De vijf werden als directie aangesteld. De dode handel werd tot leven gewekt, de winkel opnieuw tot bloei gebracht, de werkgelegenheid voor tientallen medewerkers gered. Honderdduizenden lezers wisten hun weg weer naar Donner te vinden. Dit ondanks de verbouwing van het rijksmonument waar Donner is neergestreken, en het feit dat de Coolsingel tegelijkertijd op de schop wordt genomen. Directie en medewerkers zijn enorm dankbaar voor deze klantentrouw en voelen het als hun grote verantwoordelijkheid om Donner weer uit te bouwen tot de winkel, die decennia lang het ‘boekbeeld’ van de stad vormde.